info[@]eigenwaardig.com
06 - 46 35 32 54

tarief mediation

Voor mediation hanteer ik een vast uurtarief (gesprekken duren meestal 1,5 à 2 uur). Voor particulieren bedraagt dat €180,- incl. BTW. Bij de meeste scheidingen komen we een vast tarief overeen voor een heel traject, inclusief kosten voor advocaat en griffierechten. Tarieven voor zakelijke mediations zijn op aanvraag. De meeste cliënten delen deze kosten gelijkelijk; in ieder geval mag de bekostiging de gelijkwaardigheid van de deelnemers aan de mediation niet verstoren.
Naast de mediationgesprekken op uurbasis breng ik voorbereiding en eventuele verslaglegging in rekening tegen het geldende uurtarief. Indien cliënten een derde, bijvoorbeeld een fiscalist voor financieel advies of een advocaat om de echtscheidingsaanvraag in te dienen, inschakelen, dan komen de kosten voor die dienstverlening voor rekening van opdrachtgever.
In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar of de rechtsbijstandsverzekering mediation voor particulieren. Informeer daar naar. Bij aanvang van de mediation onderzoeken we ook of je draagkracht toereikend is om de kosten voor mediation te dragen. Mocht dat niet zo zijn, dan vragen we een toevoeging aan en draagt de overheid de kosten voor mediation voor (een van) beide cliënten.
Bovenstaande tarieven zijn voor consulten in mijn praktijk. Mocht je een voorkeur hebben voor mediation op een andere (neutrale) locatie, dan kan dat natuurlijk. Bijkomende kosten voor bijvoorbeeld locatie, catering en reis komen dan wel voor rekening van de opdrachtgever.